Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.
thedaynursery

“ Caring as much as you do for your children and always going the extra mile for Early Years Education ”


Nursery Questions & Answers:

These are some of the questions that parents ask us when they come to have a look around the nursery.

Q1. When are Nursery Fees due?

Answer:
All fees should be paid by the 21st of the month. If the fees are not paid by this time, a late fee of £25.00 per week will be automatically added to the invoice. If your child is off nursery for any reason, nursery fees still remain payable. If your fees still remain unpaid by the end of the month, we reserve the right to terminate a nursery place due to non-payment of fees.

Unfortunately we are unable to waiver fees, or late payment charges if you are in negotiation with the Working Family Tax Credit, as we still have bills and staff wages to pay each month. Your nursery fees continue to be payable (even if your WTFC payments have stopped), and should be paid by the 21st of the month.

Q2. What methods of Payment do you accept?

Answer:
Our preferred methods of payment are by standing order, by internet banking – (payment direct into our bank account, or debit card. Note we DO NOT accept cheques. We also accept Cash & Childcare vouchers.

Q3. What are the staff to child ratios?

Answer:
Children aged 0-2, 1 adult to 3 children
Children aged 2-3, 1 adult to 4 children
Children aged 3 plus, 1 adult to 8 children
Q4. Do you have any policies and procedures?
Answer:
Yes we have numerous nursery policies and procedures. We also have a parents/visitors copy of all the policies and procedures.

Q5. What age are the children in each of the rooms?

Answer:
We move the children into different rooms, in accordance to their individual development stage rather than ages, but below is an approximate age of children in each room: -
  • Room 1 – approximate age of child 3 months to 12 months
  • Room 2 – approximate age of child 12 months to 18 months
  • Room 3 – approximate age of child 18 months to 2 years old
  • Room 4 – approximate age of child 2 years to 2.5/3 years
  • Pre-School – 2.5/3 years plus

Q6. What do I do, if my child will not be attending nursery on their booked session due to sickness? And do I still have to pay full fees for this day?

Answer:
Please can you ring the nursery on 01733 890555 by 9am, to inform us that your child will not be in nursery that day.  I’m sorry but as you have booked that session and we have already have staff in, together with the fact that we cannot offer your place to anyone else, the full fees are still payable.

 

Q7. I am planning a holiday and therefore my child will not be in nursery, what do I do?

Answer:
We would be very grateful if could inform us in advance in person, by phone or by email, if your child will not be in nursery as you will be away on holiday.   I am sorry but we do not offer any discounts for holidays, therefore the full fees are still payable.

Q8. Where do we park to drop off and collect our child?

Answer:
We have an arrangement with Peterborough City Council, so our parents can park on Trinity Street single yellow line (That runs alongside the museum.  You will be given a parking permit from the nursery office when you enrol your child.  When parking please ensure you have your parking permit displayed in your front window,( it must visible every time you park on the single yellow line on Trinity Street). You MUST:
  • Only park on the single yellow line which runs alongside the museum on Trinity Street
  • The arrangement is for drop off and pick up only, so please do not park there and go into town or stay longer for any other reason

Q9. Can you tell me about the 2 year old progress assessment checks?

Answer:
We have a produced a document containing information on the two year old progress assessment checks. As part of the revised September 2012 Early Years Foundation Stage we now have to do these assessments. You can view this document here. ( Tina, can you get this from our existing website?)

Q10. Do I need to inform you if my child also attends another setting (childminder, pre-school, nursery)

Answer:
Yes please can you inform us if your child attends another setting. The curriculum states that settings need to communicate with each other regarding your child’s development

Q11. Do you do Potty Training?

Answer:

Yes we do, we work closely with the parents.  We are happy to give advice and support on Potty training if requested.

Q12.  What items do I need to bring into nursery:

General recommendations for children’s belongings:


  • We recommend that all children have their own little rucksack or bag, with their names clearly labelled on it, containing the relevant items listed below.
  • Please also make sure that all coats, hats, clothes and bottles are all labelled clearly with your child’s name.
Recommended items for all children:
  • Appropriate milk feeds (please make sure that your bottles are clearly labelled)
  • Nappies / Trainer pants/ creams / wipes (a stock can be kept at the nursery)
  • Spare change of clothes
  • Sun hat and sun cream (these can be kept at the nursery)
  • Gloves, Hat, Suitable footwear for cold weather


Q13. Who prepares the nursery food?

Answer:

We have a nursery chef who prepares all of the nursery food. Our menus are in accordance with the School Food Trust Early Years guidelines. We cater for Vegetarians and all dietary and cultural requirements. We also promote low salt, low sugar and very often do dairy free food.


Q14. Do the children have a Keyworker?

Answer:

All children are allocated a keyworker, who will be responsible for maintaining your child’s Record Of Achievement and who will be your first point of contact. You child will also be appointed a “buddy” which is a member of staff who will become your child’s keyworker, if your child’s keyworker is on holiday etc.  However due to the ethos of our nursery all of our staff know all of the children.


Q15. Are you allowed to give medicine to the children?

Answer:

Should your child become ill and require prescribed antibiotics please allow at least 24 hours before they return to the nursery. We are permitted to administer medicines and Calpol (or an equivalent paracetamol based liquid medication); teething gels & nappy creams, all of which will need written parental consent. All children’s medicines are kept securely in the office.


Q16: What are the nursery’s exclusion periods for childhood illnesses?

Answer:

 Disease:  Exclusion Period:  Infection Spread By:
 Hepatitis  1 week after on set of symptoms  Faecal-Oral route
 Whooping cough  Until child has either been on antibiotics for 5 days or 4 weeks after onset of intense cough  Air borne
 Hand-Foot and Mouth  Until lesions no longer weep  Fluid from blisters
 Impetigo  24 hours after treatment begins and child no longer has a discharge  Faeces from infected child
 Measles  Until 5 days after rash appears  Direct contact with discharge from lesions
 Mumps  Until 9 days after swelling begins or until swelling subsides  Air borne
 Conjunctivitis  Until the child has been treated with an antibiotic for at least
 24 hours

 Saliva, secretions from respiratory tract and urine

 from infected child

 Rubella  Until 6 days after the onset of the rash

 Direct contact with discharge from the eyes and

 nasal secretions

 Scarlet fever  Until 24 hours after the onset of antibiotics and no fever for
 24 hours
 Air borne and infected secretions
 Gastroenteritis  From between 1-10 days until vomiting and diarrhoea ceases  Air borne
 Scabies  Until 24 hours after treatment has been completed  Close contact with infected child
 Ringworm  Until after treatment has been completed  Skin to skin contact
 Head lice  Until child is free of all head lice

 Direct contact with a child or animal infected

 with the fungus

 Diarrhoea and vomiting  Until the child has been clear of all symptoms for 48 hours  Direct head to head contact
 Cold sores  Until lesions form a scab  Contact with stools and then touching mouth
 Chicken pox  Until 6 days after rash begins or when all blisters have formed scabs  Direct contact with the lesions
 Antibiotics  When the child has had their dosage for a minimum of 24 hours

 Exposure to respiratory tract secretions or fluid from open sores

 

 

 

 

© Copyright 2014 The Day Nursery Peterborough Ltd
Registered in England; Registered Number: 05299408  |   Registered Office: 9 Commerce Road, Lynchwood, Peterborough PE2 6LR
Hosted by www.nurseryweb.co.uk